Maku

Boolin maku

Boolin maku, sopiva vahvuus ja väri syntyvät yhdistämällä juuri oikeassa suhteessa eri ainesosia.

Makua ¼

Yleensä boolin maku syntyy likööristä, väkevästä viinistä tai makusiirapeista. Boolissa toimivat hyvin hedelmäiset ja marjaiset liköörimaut, kuten passionhedelmä, banaani, omena, päärynä ja appelsiini sekä kotimaiset marjat.

Täydentäjä ¼

Boolin maun täyteläisyyttä voi säädellä paitsi liköörin maulla ja määrällä, myös lisäämällä viiniä, kuohuviiniä tai siideriä. Ole varovainen liian makeuden kanssa. Täyteläisyyden lisäksi myös makeutta voidaan säädellä likööreillä, viineillä ja virvoitusjuomilla. Liian kuivan boolin makua on helpompi korjata kuin liian makean.

Pidentäjä ¼

Pidentäjänä käytetään useimmiten virvoitusjuomia, kivennäisvettä, mehuja tai tonic-vettä. Pidentäjällä säädellään boolin alkoholipitoisuutta, raikkautta, täyteläisyyttä ja aromia. Joissakin booliresepteissä pidentäjä korvataan täydentäjällä eli viinillä tai siiderillä.

Väkevä alkoholi ¼

Boolin ei pidä olla liian vahvaa. Noudata boolireseptien ohjeita, niin saat alkoholipitoisuudeltaan sopivan 8 % -15 % vahvuisen boolin. Yleisin käytetty boolin ainesosa on maustamaton vodka. Muista tarjota aina myös alkoholiton vaihtoehto!  

Ainesosat

Alkoholi

Määrää alkoholipitoisuuden. Yleisimmin käytetty on maustamaton vodka.

Makuaineet

Yleensä liköörit, väkevät viinit tai myös makusiirapit. Tavallisimmin käytettyjä makuja ovat banaani, omena, päärynä ja appelsiini sekä suomalaiset marjat. Eksoottisempia uusia makuja ovat esimerkiksi passion, lime ja guarana.

Täydentäjät

Täyteläisyyttä voi säädellä liköörin määrällä ja myös lisäämällä viiniä tai siideriä. Nämä vaikuttavat luonnollisesti sekä makuun että makeuteen.

Makeuttajat

Makeutta säädellään likööreillä, viineillä ja virvoitusjuomilla. Ole varovainen makeuttajien käytössä. Sekoitussuhteiden takia kuivaa juomaa on helpompi korjata kuin liian makeaa.

Viimeistelijät

Yleensä virvoitusjuoma, jolla säädellään lopullista alkoholipitoisuutta, raikkautta, täyteläisyyttä ja aromia. Voidaan käyttää myös mehuja, kivennäisvettä tai vettä.

Värinantajat

Liköörit, väkevät viinit ja makusiirapit. Kaikki aineosat luonnollisesti vaikuttavat lopputuloksen väriin. Luotettavimman lopputuloksen saat noudattamalla valmiita ohjeita

Lisukkeet / Koristeet

Hedelmät, marjat, kukat, kasvien lehdet ja oksat. Vain mielikuvitus on rajana. Lue lisää ohjeista ja käytä harkiten.

Jää

Paras booli on kylmää. Jäähdyttämiseen kannattaa panostaa, koska se vaikuttaa ratkaisevasti makuun.