Rapujuhlien uudet tuulet
- 7.8.2014
Elokuussa rapusesonki on huipussaan ja moni valmistelee jo teemaan sopivia illallisia. Rapujuhlien ei kuitenkaan tarvitse olla täysin perinteiden mukaiset, vaan niistä voi kehittää juuri itselleen sopivan tapahtuman. Loppujen lopuksi rapujuhlien parhaita paloja ovat ulkoilmassa ateriointi ja yhdessäolo. Rapujuhlia voi muokata esimerkiksi näiden kahden vaihtoehdon avulla: Juhlista voi halutessaan jättää pois akvaviitin ja tarjota sen sijaan Rapula-boolia. Toisaalta rapujakaan ei tarvitse väkisin tarjota, vaan rapujuhlien sijaan voi ulkoilmaan kattaa loppukesän kunniaksi tyylikkään kesäillallisen Hellan ja viinilasin välissä -blogin Johanna Koskirannan resepteillä.
Vaihtoehto 1: Vaihda Rapula-booli akvaviitin tilalle
Ravustuskausi rohkaisee järjestämään rapujuhlia yksi toisensa perään. Kiireisimmillä hujahtaa elokuun jokainen viikonloppu eri rapujuhlien merkeissä. Rapujuhlien ei tarvitse kuitenkaan olla kaavoihin kangistuneita illanistujaisia. Kaikille akvaviitti tai snapsit eivät maistu. Rapujuhlaa varten kehitetty Rapula-booli on tähän pulmaan oiva ratkaisu. Alkoholipitoisuudeltaan vahvan viinin tasoinen Rapula lämmittää kesäillan viiletessä ilman snapsin aiheuttamaa irvistystä. Boolin voi kattaa pieniin kulhoihin juotavaksi pareittain, jolloin vierustoverin kanssa tulee väkisinkin ystävystyttyä.Rapula-booli
- 2 dl Geneveriä
- 2 dl Bols Peach -persikkalikööriä
- 2 dl Harveys Bristol Cream -sherryä
- 2 dl Omena-appelsiini-passionhedelmämehua (esim. Del Monte)
- 1 dl Vaniljasiirappia (esim. Modo)
- 1 dl Tuorepuristettua limemehua
Vaihtoehto 2: Vaihda juhlan teema
Jos rapujen kuoriminen aiheuttaa päänvaivaa tai ravut eivät muusta syystä maistu, voi raputeeman vaihtaa toiseen. Elokuussa on rapujen lisäksi myös omenoiden satokausi, joten rapujuhlan sijaan voi viettää vaikkapa omenajuhlaa. Tähän teemaan omenainen Primavera Punch istuu erinomaisesti. Omenateemalla voi järjestää tyylikkään kesäillallisen, johon Hellan ja viinilasin välissä -blogin Johanna Koskirannan illallismenu sopii mainiosti. Ateria aloitetaan valkosipulisilla kampasimpukoilla ja chorizolla. Pääruoaksi nautitaan sweet chili -kastikkeella, omenalla, raparperilla ja pekonilla höystetty pihvi. Jälkiruokana hauskuuttavat rommissa uitetut rumilukset eli herkulliset grillibanaanit. Rapujuhlien tapaan leutona kesäiltana illallisen voi kattaa pihalle tai terassille. Kattaus ulkoilmassa tekee illallisesta kesäisen huolettoman.Huolettoman kesäillallisen menu
Alkuun: Valkosipuliset kampasimpukat chorizolla

Ainekset:
- 300 g pakastettuja kampasimpukoita
- 250 g chorizoa tai muuta vastaavaa mausteista makkaraa
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 dl oliiviöljyä
- 1 appelsiinin mehu
- suolaa
- pippuria
Valmistus:
- Sulata kampasimpukat paketin ohjeen mukaan.
- Valmista kampasimpukoiden marinadi.
- Hienonna valkosipulinkynnet.
- Sekoita valkosipuli, öljy ja appelsiinimehu keskenään kulhossa.
- Laita simpukat marinadiin ja anna maustua noin 30 minuuttia.
- Pilko odottaessa chorizo-makkara kampasimpukan paksuisiksi paloiksi.
- Rouhi marinoituneille simpukoille hieman suolaa ja mustapippuria.
- Laita vartaisiin vuoronperään chorizoa ja kampasimpukoita.
- Grillaa vartaita noin 5 minuuttia kummaltakin puolelta, sivele välillä marinadilla.
Pääruoaksi: Sweetchili-omena-raparperi-pekonicombo pihvin kera

Ainekset:
- 4 kpl halutun kokoista, joko possun- tai naudanlihapihviä kypsennettynä
Lisukepaistos:
- 6 punaista omenaa
- 2 kuorittua raparperinvartta
- 3 kevätpunasipulia
- 170 g pekonia
- 1,5 dl valmista sweet chili -kastiketta
- 1 rkl soijaa
- 1 sitruunan mehu
- 0,25 tl suolaa
- mustapippuria
- 0,5 ruukkua persiljaa
Valmistus:
- Poista omenista siemenkota ja lohko ne
- Kuori raparperit ja siivuta
- Halkaise nippusipulit, jätä varret pois
- Laita pekonisiivut uunivuoanpohjalle. Levitä raparperit, omenat ja sipulit niiden päälle
- Valmista kastike. Yhdistä sweet chili -kastike, soija ja sitruunamehu keskenään. Kaada kastike vuokaan tasaisesti. Lisää päälle hieman suolaa ja mustapippuria
- Paista uunissa 225-asteessa noin 20 minuuttia. Nostele paistolientä muutaman kerran omenoiden ja raparperin päälle, jotta ne eivät kuivahda. Ripottele valmiin paistoksen päälle persilja
- Nauti possun- tai naudanlihapihvin lisukkeena.
Jälkipalaksi: Rommissa uitetut rumilukset (sisäisesti kauniita)

Ainekset:
- 1 dl Añejo -rommia
- 1 dl vettä
- 0,5 dl fariinisokeria
- 4 banaania
- suklaajäätelöä lisukkeeksi
Valmistus:
- Kiehauta kattilassa rommi, vesi ja fariinisokeri
- Sekoita marinadi tasaiseksi ja kaada laakealle lautaselle
- Pistele haarukalla reikiä banaanien kuoriin ja laita marinadiin muutamaksi tunniksi. Kääntele välillä
- Laita marinoidut banaanit grilliin ja grillaa, kunnes ne ovat mustia
- Avaa banaanin takki ja nauti suklaajäätelön kera.