Booliblogi

Kolmen kohdan juhlaetiketti ujoille

Kuulin hauskan tarinan, miten hilpeän hankalaa on joskus noudattaa tapoja. Ystävä oli viettämässä ristiäisiä Euroopassa ja juhlavieraat tervehtivät toisiaan poskisuudelmin. Poskisuudelmien määrä, rytmi ja etäisyys jäivät ensikertalaiselle epäselväksi juhlien loppuun saakka. Puoliksi kiusallisia ja puoliksi huvittavia suudelmaosumia sen sijaan tuli melko paljon.

Monilla suomalaisilla on vastaavia kokemuksia juhlista kotimaassakin. Isot, muodollisemmat juhlat ja niiden käytöstavat voivat tuntua hämmentäviltä. Ihmiset pelkäävät mokaavansa tai kokevat juhlaetiketin itselleen vieraana pönöttämisenä.

Nykyaikaiset perhejuhlien, syntymäpäivien ja häiden juhlatavat ovat pohjimmiltaan aika yksinkertaisia. Kyse on tavallisesta kohteliaisuudesta ja huomaavaisuudesta. Huomaavaisuus ei ole hienostelua vaan toisten juhlijoiden huomioonottamista ja sen ymmärtämistä, miten voi auttaa kaikkia nauttimaan juhlista.

Kolmen kohdan juhlaetiketti, jolla selviää sosiaalisista tilanteista kaikissa juhlissa

  1. Tervehdi ja esittäydy. Joiltakin small talk sujuu, mutta aika monelle keskustelun avaaminen vieraiden ihmisten tai puolituttujen kanssa tuntuu mahdottomalta. Helppo ratkaisu on kiertää pienemmissä juhlissa sanomassa kaikille käsipäivää ja kertoa nimensä. Isoissa juhlissa voit esitellä itsesi lähiseurueelle. Sen jälkeen voit olla halutessasi itse hiljaa ja osoittaa vain eleilläsi ja katseellasi mielenkiintoa muiden keskustelulle.
  2. Hymyile ja naura. Ilo tarttuu, ujon ei tarvitse olla vakava, vaikka olisikin hiljaa ja tarkkailisi tilannetta. Hyväntuulisuus on hurmaavaa ja ennen kuin huomaatkaan, huomaat hymysi synnyttäneen lähiseurueeseen hienon juhlatunnelman.
  3. Kehu ja kysele. Jos haluat jutella, niin aina toimivaa ja helppoa on puhua juhlien, siellä olevien ihmisten tai juhlapaikan hyvistä ominaisuuksista. Satoi tai paistoi, voit kehua tarjoiluja, keskustelukumppanin asua tai ajatuksia. Hyvän keskustelun saat käyntiin esittämällä keskustelukumppanille helppoja kysymyksiä: Mitä pidit ruuasta? Tuletteko pitkän matkan takaa? tai Mistä tunnette isäntäväen?

Kaipaatko lisää neuvoja?

Ruoka- ja pukeutumistapoihin liittyviä ohjeita löytää netistä pilvin pimein hakusanoilla ”juhlatavat”, ”pöytätavat” tai ”käytössäännöt”. Voit myös lainata kirjastosta käytöksen kultaisen kirjan ja opetella lautasliinan käytön lisäksi muutaman muun peruspöytätavan.  Jos haluat perehtyä juhlaetikettiin ja akateemisiin juhlimistapoihin syvällisemmin, suosittelen esimerkiksi Tiina Metson juhlaetikettiopasta, Tavoistaan teekkari tunnetaan.

Ja stressi pois, noudattamalla edellisiä kolmen kohdan ohjeita, kukaan ei pidä sinua juhlatunnelman pilaajana, vaikket tuntisikaan lasien ja ruokailuvälineiden järjestystä. Mutta kaikki muistavat sinut tyyppinä, jonka seurassa oli helppo viihtyä.

Juhlailoa!

Boolit.fi

Boolit.fi kirjoittaa joka kuukausi, millaista on elämä boolien kanssa. Kurkistamme silloin tällöin boolimaailman takahuoneisiin ja toisinaan pohdimme juomasesonkeja. Asenteemme on, että tämä päivä on hyvä päivä ja huomennakin on hauskaa.

More Posts