Marraskuista iltaa lämmittää mausteinen rommitoti
- 21.11.2014
Marraskuun pimenevät illat ovat selvä merkki pikkujoulukauden lähestymisestä, ja joulun tunnelmaan aletaan jo hiljalleen virittäytyä. Pienet yksityiskohdat, kuten hämärää valaisevat lyhdyt ja kuppi kuumaa juomaa, ovat monelle ensimmäisiä askeleita kohti joulua. Joulutunnelmaa voi lähestyä hienovaraisesti marraskuisen illanvieton makumaailman kautta. Marraskuun iltojen lämmikkeeksi sopii niin omaksi iloksi kuin ystävillekin tarjottavaksi lämmin Chai-toti, joka on saanut vaikutteita intialaisesta chai-teestä. Erityisen hyvin totin maut pääsevät oikeuksiinsa, kun juoma nautitaan Hellan ja viinilasin välissä -blogin Johanna Koskirannan valikoimien pikkunaposteltavien kera.
Pimeät ja viileät illat saavat mielen haikailemaan lämpimän juoman ja naposteltavien herkkujen perään. Ajankohta on siksi kuin luotu spontaanille illanvietolle ja nautiskelulle ystävien kanssa. Pientä joulunmakua tarjoiluun tuo Chai-totissa käytetty garam masala -maustesekoitus, jossa maistuvat muun muassa neilikka ja kaardemumma. Hellan ja viinilasin välissä -blogin Johanna Koskiranta on valinnut boolin seuraksi myös maukkaita cocktailpaloja. Marraskuisessa herkkupöydässä makuaistia kutkuttavat vaahterasiirapilla marinoidut juustokuutiot, sinihomejuustolla ja karamellisoidulla punasipulilla päällystetyt leivät sekä makeat chilipähkinät.Chai-toti

Ainekset:
- 0,3 l vettä
- 0,5 l maitoa
- 0,2 l Añejo-rommia
- 3 pussia mustaa teetä
- 1–2 tl garam masala -maustesekoitusta
- hunajaa maun mukaan
Valmistus:
- Keitä vettä miedolla lämmöllä garam masala -maustesekoituksen kanssa noin 5 minuuttia.
- Siivilöi mausteseos pois esimerkiksi suppilon ja suodatinpussin avulla.
- Lisää kattilaan maito, rommi, hunaja ja teepussit.
- Lämmitä juoma liedellä välillä sekoittaen. Älä anna juoman kiehua, jotta sen alkoholipitoisuus ei hyörysty pois.
- Ota teepussit pois kattilasta ja kaada lämmin juoma esimerkiksi glögilaseihin. Koristele valmiit totiannokset kanelitangoilla ja nauti talvi-illan iloksi.
Marinoidut juustokuutiot
Ainekset:
- 300 g Västerbotten-juustoa tai vastaavaa
- 2 rkl sitruunamehua
- 0,5 dl rypsiöljyä
- 0,5 dl vaahterasiirappia
Valmistus:
- Aloita juustokuutioiden marinoiminen jo edellisenä iltana.
- Leikkaa Västerbotten-juusto pieniksi kuutioiksi.
- Sekoita sitruunamehu, rypsiöljy ja vaahterasiirappi tasaiseksi seokseksi ja kaada se juustokuutioiden päälle.
- Anna juuston marinoitua yön yli.
- Ennen tarjoilua juustokuutioiden päälle voi vielä lorauttaa hieman vaahterasiirappia.
- Valmiit kuutiot voi asettaa tarjolle cocktailtikuissa tai sellaisenaan kulhossa.
Sinihomejuustoa ja karamellisoitua sipulia leivällä

Ainekset:
- 1 maalaispatonki
- 6 punasipulia
- 150 g sinihomejuustoa
- 2 rkl balsamietikkaa
- 4 rkl sokeria
- ripaus sormisuolaa
- ripaus mustapippuria
- oliiviöljyä paistamiseen ja voiteluun
Valmistus:
- Leikkaa punasipulit puoliksi ja leikkaa niistä ohuita siivuja.
- Lorauta pannulle reilusti oliiviöljyä. Paista sipuleita noin 20 minuuttia keskilämmöllä, kunnes ne ovat pehmenneet. Sipulit eivät saa ruskistua.
- Lisää sipulien joukkoon balsamietikka ja sokeri. Sekoita aineksia pannulla ja anna kiehua pari minuuttia.
- Lisää aineksiin ripaus suolaa ja mustapippuria. Maista ja mausta tarpeen mukaan lisää.
- Leikkaa maalaispatonki viistottain siivuiksi. Laita palat uunipellille leivinpaperin päälle.
- Lorauta jokaisen patonkisiivun päälle kevyesti oliiviöljyä sekä lisää päälle karamellisoitua sipulia ja murustettua sinihomejuustoa.
- Laita leivät uuniin 200 asteeseen ja anna niiden lämmetä 5–10 minuuttia. Uunia kannattaa vahtia tarkkaan, jotta leivät eivät pääse palamaan. Tarjoile leivät lämpiminä.
Makeat chilipähkinät

Ainekset:
- 2,5 dl vaaleaa ruokosokeria
- 1 rkl hienoa merisuolaa
- 1 rkl chilijauhetta
- 2 tl kanelia
- 2 tl cayennepippuria
- 1 munanvalkuainen
- 8 dl pähkinöitä: manteleita, cashew- ja pekaanipähkinöitä
- 2 rkl voita
Valmistus:
- Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi.
- Sekoita sokeri, suola ja mausteet keskenään erillisessä kulhossa.
- Sekoita pähkinät ja valkuaisvaahto keskenään. Lisää mausteseos mukaan. Sekoita hyvin.
- Sulata 2 rkl voita ja sivele sillä uunipellillä oleva leivinpaperi.
- Kaada pähkinäseos pellille.
- Paahda pähkinöitä 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Sekoittele pähkinöitä kerran paahdon aikana. Tarkkaile uunia. Pähkinöiden ei ole tarkoitus tummua tai tuoksua palaneelta. Tarjoile valmiiksi paahdetut pähkinät lämpimänä tai kylmänä.

