Booliblogi

Pikkujoulut cocktailtyyliin

Pikkujoulukausi alkaa olla huipussaan, ja kaamoksen illat valaistuvat jouluvaloilla, kynttilöillä ja iloisella puheensorinalla. Ahkerimmat vieraat voivat osallistua useampiinkin joulukauden avajaisjuhliin, joten illanviettoon on mukava keksiä jotain erilaista ja yllättää vieraat esimerkiksi tavanomaisesta poikkeavalla tarjoilulla: Vaihteluna perinteiselle glögille voi pikkujouluissa tarjoilla joulumauin sävytettyä Kultaomena-boolia. Boolinautinto paranee entisestään, kun juoman ohessa tarjoilee Hellan ja viinilasin välissä -blogin Johanna Koskirannan maukkaita cocktailpaloja.

Kultaomena_menu

Joulunaikaa vietetään monissa kodeissa perinteitä vaalien, mutta pikkujouluissa on lupa heittäytyä leikkisäksi ja kokeilla uutta. Kultaomena-booli on oiva vaihtoehto, jos kuuman juoman sijaan haluaa kokeilla kylmää ja kuitenkin jouluista juhlajuomaa. Omenaisessa juomassa yhdistyvät joulun maku sekä boolin virkistävä vaikutus. Kultaomena-boolin voi oman toiveen mukaan valmistaa joko maustamattomaan kivennäisveteen tai kuohuviiniin. Jälkimmäinen vaihtoehto tuo pikkujouluihin erityistä juhlan tuntua.

Hellan ja viinilasin välissä -blogin Johanna Koskiranta on suunnitellut Kultaomena-boolin kanssa nautittavaksi tapashenkisiä pikkujouluherkkuja, joiden valmistaminen sujuu kotikokilta käden käänteessä. Isäntäväkikin pääsee juhlimaan rennolla mielellä, kun tarjoilujen valmisteluun ei tarvitse uhrata kokonaista päivää. Pikkujoulumenun quesadilloissa on mehevä sieni-meetvurstitäyte, ja chorizotikut ja parmesanlastut sopivat hyvin pitkin iltaa nautittaviksi paloiksi boolin seurana.

Kultaomena

Kultaomena_karahvi

Ainekset:

  • 3 dl Sourz-omenalikööriä
  • 2 dl kanelilikööriä
  • 3 dl omenamehua
  • 1 dl vaniljasiirappia (esim. Modo)
  • 1 dl maustamatonta kivennäisvettä tai kuohuviiniä
  • 2 sitruunan mehu

Valmistus:

Sekoita kaikki ainesosat yhteen kulhossa ja tarjoile runsaan jään kera. Koristele esimerkiksi vihreällä omenalla ja sitruunalla.

Parmesanlastut

Kultaomena_lastut

Ainekset:

  • 200 g parmesanjuustoa
  • 1 chilipalko

Valmistus:

  1. Raasta parmesanjuusto.
  2. Ota chilistä siemenet pois ja leikkaa se mahdollisimman pieniksi paloiksi.
  3. Ota parmesanjuustoa kämmenelle noin 1 rkl, paina juustoa käsissä yhteen ja tee siitä keko leivinpaperin päälle uunipellille. Jatka näin, kunnes juustoraaste on loppu.
  4. Ripottele jokaisen parmesanjuustokeon päälle hieman chilisilppua.
  5. Paista lastuja uunissa noin 5 minuuttia. Tarkkaile paistoa: älä anna lastujen ruskistua, sillä niiden maku muuttuu kitkeräksi. Anna tämän jälkeen lastujen jäähtyä ja jähmettyä.

Sieniquesadilla

Kultaomena_quesadillat

Ainekset:

  • 400 g sieniä
  • 1 rkl voita
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • n. 1,5 tl sormisuolaa
  • 8 tortillaa
  • 100 g meetvurstia
  • n. 2,5 dl juustoraastetta
  • ruukku lehtipersiljaa tai korianteria

Valmistus:

  1. Puhdista sienet ja leikkaa siivuiksi. Paista pannulla ilman öljyä, kunnes neste on haihtunut sienistä.
  2. Lisää voi ja valkosipuli, paista vielä noin 5 minuuttia. Lisää suola ja maista. Laita valmiit sienet lautaselle odottamaan.
  3. Raasta juusto ja siivuta meetvurstit.
  4. Aseta teflonpannu keskilämmölle. Laita pohjalle tortilla, lisää päälle sieniä, meetvurstia, juustoa ja lehtipersiljaa tai korianteria. Paina toinen tortilla päälle. Kun tortillan pohja on saanut väriä, käännä toinen puoli. Kun molemmat puolet ovat saaneet väriä, nosta tortilla lautaselle. Kokoa tortilloista pino ja leikkaa lopuksi hieman jäähtyneenä ne kuuteen osaan. Nauti lämpimänä.

Chorizotikut

Kultaomena_tikut

Ainekset:

  • noin 250 g chorizomakkaraa
  • 200 g briejuustoa
  • 2 omenaa
  • 125 g mustia kivettömiä kalamataoliiveja
  • Lisäksi: cocktailtikkuja

Valmistus:

  1. Leikkaa chorizomakkara suuhun sopiviksi paloiksi.
  2. Paista makkarapaloja teflonpannulla ilman rasvaa niin kevyesti, että ne saavat vain hieman väriä.
  3. Leikkaa briejuusto ja omena suupaloiksi.
  4. Keihästä jokaiseen cocktailtikkuun yksi pala makkaraa, briejuustoa ja omenaa sekä yksi oliivi.

 

Näillä ohjeilla pikkujouluihin saa uudenlaista tunnelmaa, ja joulupöydän perinneherkut voi säästää jouluaattoon. Koko menun voi syödä sormin, joten vieraiden on helppo seurustella tapaslautasten äärellä herkullisia suupaloja napsien. Jos vieraslistalla on paljon toisilleen tuntemattomia ihmisiä, voi juhliin miettiä myös tutustumista helpottavia jekkuja. Esimerkiksi suurehkoissa juhlissa tarjoilupisteitä voi sijoitella eri puolille huonetta, jolloin ihmiset liikkuvat enemmän ja tutustuvat helpommin toisiinsa.

Pikkujouluissa tärkeintä on kuitenkin rento ja lämmin tunnelma. Sopivasti rentouttava ja seurustelua piristävä booli sekä tyylikkäät cocktailpalat takaavat onnistuneet pikkujoulut, joista on hyvä jatkaa kohti jouluaaton odotusta.

Boolit.fi

Boolit.fi kirjoittaa joka kuukausi, millaista on elämä boolien kanssa. Kurkistamme silloin tällöin boolimaailman takahuoneisiin ja toisinaan pohdimme juomasesonkeja. Asenteemme on, että tämä päivä on hyvä päivä ja huomennakin on hauskaa.

More Posts