Booliblogi

Tipaton, tipattomampi ja tammikuu

Alkoholin ja alkoholin käyttö ovat aiheita, jotka saavat keskustelun kuohumaan mediassa ja politiikassa. Alkoholin käytöstä, vaaroista ja terveyshaitoista puhutaan tietenkin kansallisella tasolla, tilastoina ja kosken suurta massaa, eli meitä kaikkia. Välillä keskustelun sävyt hämmentävät, kun niitä meikäläinen tavallinen boolinystävä lukee. Koskeeko haittakeskustelu oikeasti myös minua?

Entä mitä sinä itse keskustelet itsesi tai tuttavien kanssa alkoholista; puhutteko määristä vai mausta, vaaroista vai laadusta? Vertaatko itseäsi julkiseen keskusteluun? Kuunteletko valistusta? Lasketko omia tai läheisen annoksia?

Alkoholi on niin monta asiaa, se on olut tai siideri saunan jälkeen, juhlava booli ylioppilaan kunniaksi tai hulvaton etkobooli. Se voi olla raikas valkoviinilasillinen kesäiltana tai pehmoinen punaviini hyvän illallisen kanssa. Kun alkoholista ja sen käytöstä puhutaan, puhutaan siis sadoista eri asioista samaan aikaan. Tilastojen näyttämän ja poliitikkoja huolestuttavan suurkulutuksen ja satunnaisen boolilasin kallistelijan välissä on monta tapaa käyttää alkoholia.

Yksi asia meitä yhdistää

Yksi asia meitä tuntuu kuitenkin montaa yhdistävän: moni on tammikuussa Blogikulhon tapaan tipattomalla eli kokonaan ilman alkoholia. Tipatonta pidetään jonkin sortin nenänvalkaisuna, oletuksena, että ihminen olisi pämppäillyt enemmänkin. Tosiasia ainakin omassa tuttavapiirissä näyttää kuitenkin olevan, että ihmiset juovat entistä vähemmän, mutta useammmin. Suomalaisten juomatapojen tutkimus osoittaa, että alkoholin käyttö onkin arkipäiväistynyt. Tipaton ei ole siis varsinaista nenän valkaisua, vaan arjen tavoista ja tottumuksista irtoamista.

Omat kokemukseni tipattomuudesta ovat olleet hyviä. Jos ei muutenkaan juo paljon eikä taajaan, voi hyvin olla kokonaan juomattakin. Kyse ei ole enää alkoholista vaan tavoista, tipattomuus on saanut minua miettimään omia tottumuksiani ylipäätään. Miten työhön, ihmissuhteisiin, syömiseen, juomiseen ja liikuntaan liittyvät tavat syntyvät? Mitkä ovat hyviä ja mitkä haluan lopettaa?

Yksi oivallus itselleni on tipattomien aikana tullut – en kaipaa alkoholia arkena. Muihin kuukausiin on tipattomasta tammikuusta siirtynyt ajatus, että ei tarvitse tissutella. Jos juon, juon vain juhlatilanteissa ja seurustellessa laadukkaita juomia, jotka aidosti maistuvat hyviltä.

Blogikulho täyttyy tammikuussa tipattomalla Tipatox-boolilla.

Tipatox booli

 

 

Boolit.fi

Boolit.fi kirjoittaa joka kuukausi, millaista on elämä boolien kanssa. Kurkistamme silloin tällöin boolimaailman takahuoneisiin ja toisinaan pohdimme juomasesonkeja. Asenteemme on, että tämä päivä on hyvä päivä ja huomennakin on hauskaa.

More Posts