Ylös, ulos ja piknikille
- 2.7.2014
Kesän luonto ja leuto sää kutsuvat ulos aterioimaan. Säästä riippuen oloa voi virkistää tai lämmittää mukaan pullotetulla Vadelmasuukko-boolilla. Hellan ja viinilasin välissä -blogin Johanna Koskiranta on sovittanut pehmoisen piknikjuoman seuraksi maukkaan eväsmenun. On suunnitelmissa sitten romanttinen iltapala tai rento päiväpiknik, tämä herkkumenu booleineen ilahduttaa kesäpäivänä kummassakin tapauksessa.
Kesällä booli tuo helteeseen toivottua virkistystä. Kauniista ilmasta saa eniten irti nappaamalla valmiiksi pullotetun boolin ja makoisat eväät koriin mukaan ulkoiluretkelle. Päivä vierähtää rattoisasti luonnon helmassa, kun herkkuaterian on valmistanut ja pakannut mukaan jo ennalta. Kuten juhannusmenun osalta kävi ilmi, hyvin suunniteltuna booli ja ruoka täydentävät toisiaan mainiosti. Alkoholipitoisuudeltaan korkeahko Vadelmasuukko toimii hyvin esimerkiksi piknikin jälkiruokajuomana suklaa-lakritsi-vaahtokarkkikeksien kera. Myös herkkuleipien piparjuuri taittaa boolin makeutta mukavasti.Herkkuleivät
700 g naudan paahtopaistia Yksi suuri patonki tai kaksi pienempää patonkiaKypsennetyn paahtopaistin marinadi:
- 1 dl ekstra-neitsytoliiviöljyä
- 1 luomusitruunan kuori ja mehu
- 3 valkosipulinkynttä murskattuna
- 2 rkl timjaminlehtiä
- 1,5 tl sormisuolaa
- mustapippuria
Patongin täyte:
- piparjuurituorejuustoa
- kovaa vuohenjuustoa
- 1,5 dl hyvälaatuista majoneesia
- 1 tl piparjuurta
- rucolaa
- kirsikoita
- Aloita paahtopaistin valmistus jo ulkoiluretkeä edeltävänä päivänä. Suolaa ja pippuroi paistin pinta.
- Laita paisti 100-asteiseen uuniin ja anna paistin lämpötilan kohota 60-asteiseksi.
- Ota paisti pois uunista, ja laita se folioon vetäytymään 30 minuutiksi.
- Tee sillä välin marinadi. Sekoita kaikki marinadiainekset kulhossa keskenään. Siivuta vetäytynyt paisti ohuiksi siivuiksi. Levitä marinadi paistisiivuille ja anna lihan marinoitua kylmässä seuraavaan päivään saakka.
- Valmista seuraavana päivänä patongin täyte. Kuori piparjuuri ja raasta sitä 1 tl verran majoneesin sekaan. Halkaise patonki ja levitä pohjapalan päälle reilusti piparjuurituorejuustoa. Lisää rucola, paistisiivut, vuohenjuusto, kirsikoita ja piparjuurimajoneesi. Laita patongin toinen puoli päälle.
Tomaatti-mansikka-vuohenjuustosalaatti
- 250 g mansikoita
- 250 g pikkutomaatteja
- 200 g vuohenjuustoa
- 2 rkl juoksevaa hunajaa
- Kourallinen basilikaa
- n. 70 g paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä
Suklaa-lakritsi-vaahtokarkkikeksit
- 100 g huoneenlämpöistä voita
- 150 g fariinisokeria
- 1 tl vaniljauutetta
- 1 kananmuna
- 150 g vehnäjauhoja
- 35 g tummaa sokeroimatonta kaakaojauhetta
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 150 g tummaa suklaata rouhittuna
- 50 g lakritsia pieninä paloina
- muutama vaahtokarkki pieninä paloina
- Kuumenna uuni 180-asteeseen.
- Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi (esimerkiksi yleiskoneella). Vatkaa joukkoon vaniljauute ja kananmuna.
- Sekoita kaakaojauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe yhteen erillisessä kulhossa. Vatkaa jauhoseos hiljalleen voivaahdon joukkoon.
- Kääntele rouhittu suklaa, lakritsipalat ja vaahtokarkkipalaset lopuksi taikinaan.
- Nostele taikinasta leivinpaperille kekoja lusikalla.
- Paista keksejä uunissa noin 12 minuuttia ja anna jähmettyä muutama minuutti. Nosta keksit jäähtymään ritilälle.